mercoledì 5 settembre 2012

Conserva di pomodoro-Canning tomato sauce





Conserva di pomodoro
                                                 Per 8 vasetti da 250 g.
3 Kg pomodori San Marzano o Roma
2 cipolle
2 carote
2 gambi di sedano
3 spicchi d’ aglio
Basilico e prezzemolo facoltativo
Sale q.b

Lavate i pomodori  accuratamente sotto acqua corrente.
Mettete sul fuoco  una pentola di acqua bella capiente e portate a bollore.
Prendete i pomodori, fate un taglio  con il coltello a formare una croce sul fondo...(quindi dalla parte opposta al picciolo) e tuffateli  nell'acqua bollente  per 8-10 secondi , scolateli e tuffateli in acqua fredda.
Ora potrete pelarli e spremerli per eliminare i semi.
Tritate  le verdure e mettetele in una pentola grande , aggiungete i pomodori  fate prendere il bollore, salate e se volete aggiungete ancora mezza cipolla e una gambo di sedano intero. Cuocete la conserva per 15  minuti ,  poi passatela  nel passaverdura .  Rimettete la conserva di pomodoro sul fuoco e continuate la cottura per altri 40 minuti circa o fino ad ottenere una salsa densa e corposa.
Versatela calda nei vasi sterilizzati e chiudeteli ermeticamente . Capovolgete i barattoli e coprite con una coperta , lasciateli fino a completo raffreddamento.
 Poi per essere più sicuri sulla sterilizzazione  mettete  i vasetti dentro una pentola con della carta tra di loro ( perché non sbattano ) coprite  con l’ acqua fredda e cuocete per 20 minuti dall’ ebollizione. Lasciate raffreddare nella pentola.Riponete in un posto asciutto e fresco.
Buonissima per la pasta e sulle bruschette


 Canning tomato sauce
                                                  For 8 jars of 250 g. each
3 Kg San Marzano tomatoes or Roma
2 onions
2 carrots
celery stalks
3  garlic cloves
Basil and parsley optional
Sale q.b

Wash the tomatoes thoroughly under running water.
Fill a large pot  of water and place on your stove to  bring it to a boil ,
Take the tomatoes, make a cut with a knife to form a cross on the bottom . ( the side opposite of the stem) When the water comes to a boil, put the tomatoes in one at a time until the pan is nearly full. Leave the tomatoes in the boiling water for 8-10 seconds or until the skins begin to split.
 Remove the tomatoes from the boiling water using the slotted spoon, and place them into cold water.
Now you can peel  tomatoes and squeeze them to  remove the seeds.
Chop the vegetables and place in large stainless pot . Make sure it is large enough to hold all the tomatoes.  Add the tomatoes and bring to a boil, add salt and if you want to add one  more onion and a whole celery stalk .
Cook  for about 15 -20  minutes, take the pan off the stove , then pass it in the food mill. Put the tomato sauce on the stove  again and continue cooking for another 40 minutes or until the sauce is thick and dense.

To ensure complete sterilization, i will give you 2 methods, pick the one  you want !

1)Pour hot tomato sauce in hot sterilized jars and seal tightly. Turn the jars upside down and cover with a blanket, leave until completely cooled.

2)To complete the sterilization of the jars place them side up on a deep pan, place some paper or cloths between them to avoid any breakages cover with cold water bring to boil and cooking for 20 minutes. Let them cool in the pan .
Store in a dry and cool place. Use with some  types of pasta  like spaghetti , macaroni penne , even use for topping “bruschetta “. ( toasted bread)