Strudel carciofi e prosciutto
1 rotolo pasta sfoglia
3 carciofi
150 gr. Prosciutto cotto ( o di Praga )
150 gr. Taleggio
1 spicchio di aglio
3 cucchiai olio d’ oliva
1 tuorlo d’ uovo
2 cucchiai di latte
1 limone
Sale q.b
Pulite i carciofi, affettateli sottili e immergeteli ciotola d'acqua e succo del limone.
Scolateli e saltateli in padella con l'olio e lo spicchio d’aglio , salate e lasciateli raffreddare.
Eliminate la crosta al taleggio e tagliatelo a pezzetti .
Srotolate la pasta sfoglia , con il mattarello assottigliatela un po’( avanzate qualche striscia per le decorazioni ) , quindi disponete al centro il prosciutto i carciofi e i pezzetti di taleggio.
Piegate le due estremità della sfoglia verso l’ interno ,poi sovrapponete le altre due estremità sigillandole bene perché non fuoriesca il ripieno. Usate le strisce di pasta avanzata per decorare
lo strudel .
Mettete lo strudel dentro uno stampo da plumcake ( mantiene meglio la forma ) foderato di carta da forno. Con il rosso d’ uovo e i due cucchiai di latte sbattuti in una ciotolina , spennellate lo strudel ed infornate a 180° per 30 minuti.
Toglietelo dallo stampo , lasciatelo intiepidire su una gratella , poi mettetelo su un piatto da portata prima di tagliarlo .
Artichoke and ham strudel
1 puff pastry roll
3 artichokes
150 gr. sliced ham (or smoked sliced ham)
150 gr. Taleggio cheese
1 garlic clove
1 puff pastry roll
3 artichokes
150 gr. sliced ham (or smoked sliced ham)
150 gr. Taleggio cheese
1 garlic clove
3 tablespoons olive oil
1 egg yolk
2 tablespoons milk
1 lemon
salt q.b
Clean the artichokes, slice thin and drop them in a bowl of cold water with lemon juice.
Drain the artichokes , toss them in a fry pan with olive oil and garlic clove, season with salt , and set aside to cool.
Remove the taleggio cheese rind and cut it into pieces.
Unroll the puff pastry on a piece of parchment paper (cut some puff pastry strips for decoration), cover the middle with an even layer of ham , place the artichokes on top the ham, then finish with the taleggio cheese on top .
1 egg yolk
2 tablespoons milk
1 lemon
salt q.b
Clean the artichokes, slice thin and drop them in a bowl of cold water with lemon juice.
Drain the artichokes , toss them in a fry pan with olive oil and garlic clove, season with salt , and set aside to cool.
Remove the taleggio cheese rind and cut it into pieces.
Unroll the puff pastry on a piece of parchment paper (cut some puff pastry strips for decoration), cover the middle with an even layer of ham , place the artichokes on top the ham, then finish with the taleggio cheese on top .
Carefully fold the sides of the puff pastry over the filling and seal, pressing down on the seams. Decorate with the strips cut it before.
Gently lift it up and place it with the parchment paper in a loaf pan( helps to hold its shape )
Brush the strudel with milk an egg yolk before placing it in the oven .
Bake at 180 degrees for 30 minutes.
Remove it from the loaf pan , allow to cool on a wire rack . Then place on a plate before cutting.
Remove it from the loaf pan , allow to cool on a wire rack . Then place on a plate before cutting.