Spaghetti alle vongole
350 g. spaghetti
2 kg. Vongole veraci freschissime
2 spicchi di aglio
1 mazzetto di prezzemolo pulito e
lavato
2 peperoncini
6 cucchiai olio extravergine
sale
Per spurgare le vongole
30 g. sale per litro di acqua
Prima cosa quando comprate le vongole
assicuratevi che siano freschissime , controllate sempre l' etichetta
con le data di consumazione .
Spurgare le vongole dalla sabbia ;
eliminate le vongole rotte e
controllate non ve ne siano di morte , lavatele sotto acqua corrente
e mettetele in una bacinella con acqua a temperatura ambiente con il
sale grosso per 3 ore almeno e non più di 5 ore. Lasciatele fuori al
fresco , coperte a spurgare la sabbia.
Scolate le vongole , rilavatele sotto
acqua corrente .
Mettete le vongole in un tegame con 3
cucchiai di olio , 1 spicchio di aglio e un poco di prezzemolo
tritato . Coprite e fate aprire a fuoco vivo , scuotendo ogni tanto
il tegame.
Staccate la metà dei molluschi dalle
valve e tenete le altre intere , eliminando quelle chiuse .
Filtrate il liquido di cottura e tenete
da parte.
In un salta-pasta soffriggete con l'
olio extravergine , l' aglio tritato con il peperoncino e una parte
del prezzemolo rimasto tritato .Unite tutte le vongole ( anche
quelle con il guscio ) con mezzo bicchiere del loro liquido di
cottura , fate cuocere per pochi minuti .
Cuocete gli spaghetti al dente,
scolateli, metteteli nel salta-pasta con le vongole ,aggiungete il
prezzemolo tritato rimasto, mescolate il tutto sul fuoco per pochi
secondi . Controllate se serve il sale . Servite subito in tavola.Spaghetti with clams
350 g . spaghetti
2 kg . Fresh clams
2 cloves of garlic
1 bunch parsley, chopped
1 chilli
6 tablespoons extra virgin olive oil
salt
To purge the clams
30 g . salt per liter of water
First thing when you buy clams make sure that are fresh , always check date label .
30 g . salt per liter of water
First thing when you buy clams make sure that are fresh , always check date label .
Purge sand out of clams ;
Now , discard all damaged and any death clams .Rinse them well in cold water and scrub if necessary. place clams in a container of cool water, with salt for 3 hours at least ,and not more than 5 hours . Keep them in a cool place, covered to purge the sand. Drain the clams, rewash under running water.
Now , discard all damaged and any death clams .Rinse them well in cold water and scrub if necessary. place clams in a container of cool water, with salt for 3 hours at least ,and not more than 5 hours . Keep them in a cool place, covered to purge the sand. Drain the clams, rewash under running water.
In a large, deep skillet, fry one clove garlic and part of the chopped parsley, very gently , then add the clams . Cover and simmer over high heat until clams have opened , shaking the pan occasionally .
Remove meat from one part of the clam shells ,then keep other with shells. Discard any clams that have not open .Strain the cooking liquid and set aside .
Heat olive oil in a large saute pan , add minced garlic with chilli the other chopped parsley . add all the clams (including those with the shell ) with half a cup of their cooking liquid , cook for few minutes .
Cook the spaghetti “al dente”,drain in colander . Place pasta into the clam saute pan, toss with the remaining chopped parsley , check seasoning and stir over the heat for a few seconds. Serve immediately .