Spaghetti asparagi e filetti di triglie- Spaghetti , asparagus and red mullet fillets |
Spaghetti asparagi e filetti di triglie
350g. spaghetti
250 asparagi
8 filetti di triglia di scoglio ( 400 g. circa )
8-10 pomodorini
1 scalogno
1 spicchio d’ aglio
½ bicchiere di vino bianco
4 cucchiai di olio d’oliva
2 cucchiai prezzemolo tritato
Sale q.b
Tagliate la parte legnosa e biancastra del gambo, pelateli
con un pelapatate, Lavateli sotto acqua corrente .Tagliateli a rondelle , lasciando le punte
lunghe 2 cm e fateli cuocere per 5 minuti in acqua in ebollizione salata.
Scolateli e tuffateli subito in acqua corrente.
In una padella larga e bassa soffriggete lo scalogno
affettato , lo spicchio d’aglio , il peperoncino in 2 cucchiai di olio,
aggiungete 4 filetti di triglie
precedentemente tagliati a listarelle per 2 minuti rigirandoli delicatamente
con un cucchiaio di legno, unite le rondelle di asparagi ( tenete da parte le
punte ) i pomodorini tagliati a metà e
sfumate con un ¼ di vino bianco .
Continuate la cottura per 2-3 minuti , salate .
In un'altra padella
saltate con 2 cucchiai di olio le punte di asparagi e i rimanenti
filetti di triglie , sfumate con il
restante vino bianco
Intanto in una pentola portate ad
ebollizione abbondante acqua salata e fate cuocere la pasta .
Scolate gli spaghetti al “ dente
“, condite con il sughetto fatto e prezzemolo tritato, mescolate accuratamente.
Servite ogni piatto con qualche punta di asparago e un filetto di triglia .
Spaghetti asparagi e filetti di triglie- Spaghetti , asparagus and red mullet fillets |
Spaghetti with asparagus and red mullet fillets
serve 4350g. spaghetti
250 asparagus
8 fillets of red mullet (400 g. About)
8-10 cherry tomatoes
1 French shallot
1 garlic clove
½ cup white wine
4 tablespoons olive oil
2
tablespoons chopped parsley
1 red
chilly ( optional)
salt to taste
salt to taste
Snap off the woody ends. You will find that they tend to snap at the right spot to get rid of the tough ends and keep the good part
Wash asparagus
under running water. , keep the
tips 2 cm long Cut the rest into rounds.
Cook for
5 minutes in boiling salted water. Drain. Rinse with
cold water .
Heat the
oil in a pan, fry the chopped shallot with garlic clove and 1 red chilly(
if you like it ) add the strips of red mullet briskly for about 2 minutes, turning
them gently with a wooden spoon, add the asparagus, (set aside the
tips) chopped cherry tomatoes Add ¼ of white wine, and cook to evaporate
Continue cooking for 2-3 minutes, season with salt.
In another pan drop 2 tablespoons of olive oil sauté the asparagus tips and the left 4 red mullet fillets, add the remaining white wine. Let it evaporate and cook for other 3-4 minutes.
Continue cooking for 2-3 minutes, season with salt.
In another pan drop 2 tablespoons of olive oil sauté the asparagus tips and the left 4 red mullet fillets, add the remaining white wine. Let it evaporate and cook for other 3-4 minutes.
In the
meantime, bring a saucepan of salted water to the boil and cook the spaghetti
until they are “al dente”; drain well, reserving a part of pasta water.
Add the
sauce previously prepared, stir into the spaghetti carefully .Adding some of
reserved pasta water if is too thick Sprinkle with some parsley.
Garnish each
plate with a few asparagus tips and one red mullet fillet .