martedì 12 marzo 2013

Spaghetti asparagi e filetti di triglie- Spaghetti , asparagus and red mullet fillets

Spaghetti asparagi e filetti di triglie- Spaghetti , asparagus and red mullet fillets


Spaghetti asparagi e filetti di triglie

350g. spaghetti
250 asparagi
8 filetti di triglia di scoglio ( 400 g. circa )
8-10 pomodorini
1 scalogno
1 spicchio d’ aglio
½ bicchiere di vino bianco
4 cucchiai di olio d’oliva
2 cucchiai prezzemolo tritato
Sale q.b
Tagliate la parte legnosa e biancastra del gambo, pelateli con un pelapatate, Lavateli sotto acqua corrente  .Tagliateli a rondelle , lasciando le punte lunghe 2 cm e fateli cuocere per 5 minuti in acqua in ebollizione salata. Scolateli e tuffateli subito in acqua corrente.
In una padella larga e bassa soffriggete lo scalogno affettato , lo spicchio d’aglio , il peperoncino in 2 cucchiai di olio, aggiungete  4 filetti di triglie precedentemente tagliati a listarelle per 2 minuti rigirandoli delicatamente con un cucchiaio di legno, unite le rondelle di asparagi ( tenete da parte le punte )  i pomodorini tagliati a metà e sfumate con un ¼  di vino bianco .
Continuate la cottura per 2-3 minuti , salate .
In un'altra padella  saltate con 2 cucchiai di olio le punte di asparagi e i rimanenti filetti di triglie , sfumate con il  restante vino bianco
Intanto in una pentola portate ad ebollizione abbondante acqua salata e fate cuocere la pasta .
Scolate gli spaghetti al “ dente “, condite con il sughetto fatto e prezzemolo tritato, mescolate accuratamente. Servite ogni piatto con qualche punta di asparago e un filetto di triglia .


Spaghetti asparagi e filetti di triglie- Spaghetti , asparagus and red mullet fillets



Spaghetti with asparagus and red mullet fillets

                                                                              serve 4
350g. spaghetti
250 asparagus
8 fillets of red mullet (400 g. About)
8-10 cherry tomatoes
1  French shallot
1  garlic clove
½ cup white wine
4 tablespoons olive oil
2 tablespoons chopped parsley
1 red chilly ( optional)
salt to taste

Snap off the woody ends. You will find that they tend to snap at the right spot to get rid of the tough ends and keep the good part
Wash asparagus under running water. , keep  the tips  2 cm long Cut the rest into rounds.
Cook for 5 minutes in boiling salted water. Drain. Rinse with cold water .
Heat the oil in a pan,  fry the chopped shallot with garlic clove and 1 red chilly( if you like it ) add the strips of red  mullet briskly for about 2 minutes, turning them gently with a wooden spoon, add the asparagus, (set aside the tips) chopped cherry  tomatoes Add  ¼ of white wine,  and cook to evaporate
Continue cooking for 2-3 minutes, season with salt.
In another pan drop  2 tablespoons  of olive oil sauté  the asparagus tips and  the left 4  red mullet fillets, add the remaining white wine. Let it evaporate and cook for other 3-4 minutes.
In the meantime, bring a saucepan of salted water to the boil and cook the spaghetti until they are “al dente”; drain well, reserving a part of pasta water.
Add the sauce  previously prepared, stir  into the spaghetti carefully .Adding some of reserved pasta water if is  too thick  Sprinkle with some parsley.
Garnish each plate with a few asparagus tips  and  one red mullet fillet .
Spaghetti asparagi e filetti di triglie- Spaghetti , asparagus and red mullet fillets