Merluzzo al verde con polenta- Salt cod, in green sauce with polenta

Merluzzo al verde con polenta- Salt cod, in green sauce with polenta


Merluzzo al verde con polenta                                                              
                                                                                                                 
1.5 kg merluzzo dissalato ,tenuto a bagno per 48 ore, e cambiato 4 volte l’ acqua
250 spinaci
50 g. prezzemolo
3 spicchi aglio
½ bicchiere vino bianco
100 g. farina bianca
4 cucchiai olio d’ oliva
                                 
Tritare finemente ,aglio spinaci e prezzemolo.
Mettete questo trito i in una padella bassa e larga con l’ olio e fate soffriggere a fuoco molto basso .
Non deve assolutamente bruciare ,  bagnare con 2 cucchiai di acqua al bisogno.
Infarinate i pezzi di baccalà tagliati a pezzi possibilmente della stessa grandezza ,
adagiateli nella padella con il trito .
Soffriggete il pesce girandolo spesso sempre a fuoco basso per non bruciare il trito di erbe, bagnate con il vino bianco e lasciatelo evaporare.
A questo punto aggiungete acqua, poca alla volta  per portarlo a cottura.
Ci vorranno all’ incirca 25- 30 minuti.
Servite con la polenta.

Merluzzo al verde con polenta- Salt cod, in green sauce with polenta


Salt cod, in green sauce with polenta
                                                                                                        
1.5 kg  salt cod ,soaked for 48 hours in 4 changes of water
250 spinach chopped
50 g. parsley chopped
3 cloves of garlic m
½ cup white wine
100 g.  all- purpose flour
4 tablespoons olive 'oil
Salt if neaded

500 g. polenta or cornmeal
2 liter of water
Salt "to taste"
2 tablespoon olive oil

Cut soaked cod into pieces of the same size,  and check for any bones.
Place the flour in a bowl, then toss the cod pieces  to coat.
In a large skillet, heat 4 tablespoons oil over medium-high heat. Add,  chopped  garlic ,spinach ,and parsley reduce heat to medium-low heat , place the cod  ,turning frequently to avoid burning the  herbs, pour in the white wine and let it evaporate.
At this point add water, a little at a time .
Simmer, uncovered, until cod is tender and heated through, about 25-30 minutes. Check for seasoning, and serve with  polenta.

HOW TO MAKE POLENTA :

In a wide bottomed pot, heat water and salt until boiling.
Drizzle in polenta in a thin stream, add oil .Whisking constantly,( to avoid any lumps) until all polenta is incorporated and mixture begins to thicken. Turn the heat to the lowest setting and cover .Simmer, stirring using a wooden spoon ,every five minutes for 30 to 40 minutes or until it is done to your liking.

Merluzzo al verde con polenta- Salt cod, in green sauce with polenta

Vino consigliato
                                                                                                                 
Rossese di Dolceacqua d.o.c