Marmellata arance e zenzero- Orange and ginger jam |
Marmellata arance e zenzero
4 barattoli da 250 g. circa
1 kg arance biologiche
50 g. zenzero fresco già pulito
800 zucchero
Lavare accuratamente le arance con un cucchiaio di bicarbonato .
Togliete alle arance la scorza aiutandovi con il pelapatate
, eliminate le parti bianche.
Tagliate quindi la scorza a strisce sottilissime ( a
julienne ) , sbollentatele in acqua in
ebollizione per 5 minuti . Scolate e tenete da parte.
Tagliate poi le arance prima in 4 parti e poi a fettine,
eliminando i semi . Tagliate a fettine sottili lo zenzero .
In una terrina sistemate
a strati; le fettine di arancio , la scorza sbollentata , lo zenzero
e cospargete ogni strato con lo zucchero . Lasciate macerare per tutta
la notte (12 ore ).
Dopo 12 ore mettete la frutta in una pentola di acciaio ,
fate cuocere per 45-60 minuti finché
avrà raggiunto la giusta consistenza.
Invasate e chiudete ermeticamente i barattoli . Sterilizzate
i barattoli dentro una pentola con della carta tra di loro ( perché non
sbattano ) coprite con l’ acqua fredda e cuocete per 20 minuti dall’
ebollizione. Lasciate raffreddare nella pentola. Riponete in un posto asciutto
e fresco
Marmellata arance e zenzero- Orange and ginger jam |
Orange and ginger jam
Makes about 4 x 250g. jars
1kg oranges
50 g. fresh ginger already cleaned
800 sugar
Wash the
oranges thoroughly with soda bicarbonate.
Peel the orange zest with the potato peeler, remove the white parts.
Peel the orange zest with the potato peeler, remove the white parts.
Cut the zest in thin strips (julienne), blanch
in boiling water for 5 minutes. Drain and set aside.
Then cut
the oranges into 4 parts first, and then into slices, removing the seeds. Thinly
sliced ginger.
In a big bowl,
arranged in layers, slices of orange, blanched zest, ginger, and sprinkle each
layer with sugar. Let it macerate overnight (12 hours).
After 12
hours, place the fruit in a stainless steel pot, cook for 45-60 minutes, until
it has reached the right consistency.
Pour the
marmalade into clean jars and close tightly. Sterilize the jars in a pan with
paper between them (because they do not rattle) cover with cold water and
cook for 20 minutes from' boiling. Let cool the jars in the pan.. Store in a dry and cool place.
Marmellata arance e zenzero- Orange and ginger jam |
Marmellata arance e zenzero- Orange and ginger jam |