giovedì 23 febbraio 2012

Cavolfiore gratin - Cauliflower gratin


Cavolfiore gratinati


 Cavolfiore gratin

1 Cavolfiore grande ( 1 kg circa )
200 g, pangrattato
80-100 g. grana grattugiato
2-3 cucchiai grana grattugiato extra ( facoltativo )
2 uova intere
3 cucchiai latte
Burro q.b
Sale qb

Accendete il forno a 200°.
Pulite il cavolfiore e dividetelo in cimette. Lavatele e lessatele in acqua  bollente ,salata per 5 minuti . Scolatele e immergetele  subito in acqua fredda  per 10 minuti , ora toglietele mettetele su un canovaccio ad asciugare.
In una ciotola mischiate il pangrattato e il grana grattugiato.
In un’altra ciotola sbattete le uova con i 3 cucchiai di latte e un pizzico di sale.
Immergete prima le cimette nell’ uovo sbattuto poi nel pangrattato e formaggio .
Imburrate una pirofila ed adagiate una vicina all’ alta le cimette impanate, cospargete sopra qualche cucchiaiata di grana e qualche fiocchetto di burro .
Infornate per 20-25 minuti o finchè si sarà formata una bella crosticina. Serviteli caldi

Cauliflower gratin with cheese


Cauliflower gratin

1 head cauliflower  (1 kg more or less)
200 g breadcrumbs
80-100 g. grated Parmesan cheese
2-3 tablespoons extra grated parmesan (optional)
2 eggs
3 tablespoons milk
butter
salt to taste


Preheat the oven to 200 degrees.
Clean the cauliflower and divide into florets. Wash , cook in boiling, salted water for 5 minutes. Drain and dip immediately in cold water for 10 minutes, now remove them and lie down on a towel to dry.
In a bowl mix the breadcrumbs and  grated Parmesan cheese.
In another bowl whisk lightly the eggs with 3 tablespoons of milk and a pinch of salt.
Dip florets first in eggs and shake of excess, then in breadcrumbs, rolling floret gently in crumbs and cheese to get it covered all over. .
Place the breaded cauliflower on a baking pan , lightly coated with butter, sprinkle on top a few tablespoons of Parmesan and a few knobs of butter.
Bake for 20-25 minutes or
until slightly crispy.